Historien om Sørlandets Sylinderservice AS

Sørlandets Sylinderservice ble etablert 15. mars 1947 av Frank Holvik og Thorleif Torjussen.

De to kameratene hadde begge jobbet i bilbransjen noen år som mekanikere på Kristiansands Auto som var forhandler for Ford i Kristiansand. Frank Holvik hadde i tillegg jobbet noen år sammen med sin far Theis Jakob Holvik på slepebåten «Mergel» i Grimstad. Han hadde også jobbet som dreier på Norsk Hydro på Herøya i et par år fram til fabrikken ble bombet sønder og sammen 24. juni 1943.

Etter krigen, mens de fortsatt jobbet på «Autoen» så kameratene behovet for spesialmaskiner for motoroverhaling.

Kristansands Auto ønsket ikke å investere i en ny maskin, så Holvik og Torjussen bestemte seg får å starte for seg selv. De fikk med seg en «sleeping partner» fra Stavanger som gikk inn med noe kapital og de fikk etterhvert ordnet med finansiering i Lyngdal (bankene i Kristiansand var ikke interessert…)

Ny maskin bestilt fra Danmark. Vinteren 1946-1947 leide de et lokale på lund i Kristiansand. Der satt de inn en dreiebenk, og brukte kvelder og helger på å produsere masse spesialverktøy for støping av lager og andre ting. De kjøpte også inn andre maskiner slik at de var i stand til å starte overhaling av motorer fra oppstarten.

Betaling for lineboremaskin 17/1 1947

Fram til da ble blokkene bort mens de var montert i bilen, og sliping av veiv blr foretatt med koppslipemaskin. Den største utfordringen var maskinering etter at nye rammelager var støpt. Mekanikeren kunne stå i timevis å skrape lager for å få den rette tilpassingen. For å gjøre jobben lettere ønsket Holvik og Torjussen en linjeboremaskin der alle rammelager kunne bores ut til rett mål etter at de var støpt i blokka.

 I 1947 var ikke kommunikasjon like enkelt som det er nå. Det måtte sendes søknad til myndighetene for å få tillatelse til å reise rundt og besøke potensielle kunder. Legg merke til at det er beregnet elve dager på turen – litt andre veier i den tiden.

I 1947 var det ikke bare å ringe telfonselskapet og få installert telefon. Det måtte planlegging til, så i februar 1947, ca en måned før firmaet startet opp ble denne søknaden sendt til Kristiansand & Omegn Telefonastieselskab:

Rull til toppen